Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
60 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 sztuka jajko
1 sztuka czerstwa bułka
1 sztuka cebula + do dekoracji
1 łyżka masła
1/2 opakowania zupy cebulowej
4-5 łyżek bułki tartej
sól
pieprz
oliwa do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę namocz w mleku lub wodzie. Cebulę obierz, drobno pokrój i zrumień na maśle.
- Do miski włóż mięso, dodaj jajko, odciśniętą bułkę i cebulę. Wsyp zupę cebulową, dopraw solą i pieprzem, wyrób na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj 3-4 łyżki wody gazowanej i ponownie wyrób.
- Następnie dłońmi zanurzonymi w zimnej wodzie formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej oliwie na jasnozłoty kolor. Dekoruj pierścieniami cebuli.
Źródło przepisu: przyślij przepis!