Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2.5 kg ziemniaki
ugotowane - 1 kg ziemniaki
surowe - 3/4 szklanki mąka ziemniaczana
- 3 ząbki czosnek
- 250 g wieprzowina
- 250 g jagnięcina
- 250 g wołowina
- 100 g słonina
- 2 łyżki majeranek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 sztuka cebula
- 4 łyżki olej
- Okrasa:
- 1 sztuka cebula
- 100 g boczek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wieprzowinę, jagnięcinę oraz wołowinę zmiel razem z czosnkiem. Dopraw do smaku, dodaj olej i słoninę, wymieszaj.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce i odciśnij. Oba rodzaje ziemniaków przełóż do jednej miski. Dodaj mąkę i wyrób jednolite ciasto.
- Nabieraj po niewielkiej garści ciasta, formuj owalne placki i nakładaj na środek farsz mięsny. Zlep brzegi ciasta i uformuj kulkę. Tak przygotowane kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Boczek stop, a następnie podsmaż na wytopionym tłuszczu cebulę. Kluski podawaj polane okrasą.
Źródło przepisu: Przyslij przepis