Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
2.5 kg ziemniaki
ugotowane1 kg ziemniaki
surowe3/4 szklanki mąka ziemniaczana
3 ząbki czosnek
250 g wieprzowina
250 g jagnięcina
250 g wołowina
100 g słonina
2 łyżki majeranek
sól
do smakupieprz
do smaku1 sztuka cebula
4 łyżki olej
- Okrasa:
1 sztuka cebula
100 g boczek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wieprzowinę, jagnięcinę oraz wołowinę zmiel razem z czosnkiem. Dopraw do smaku, dodaj olej i słoninę, wymieszaj.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce i odciśnij. Oba rodzaje ziemniaków przełóż do jednej miski. Dodaj mąkę i wyrób jednolite ciasto.
- Nabieraj po niewielkiej garści ciasta, formuj owalne placki i nakładaj na środek farsz mięsny. Zlep brzegi ciasta i uformuj kulkę. Tak przygotowane kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Boczek stop, a następnie podsmaż na wytopionym tłuszczu cebulę. Kluski podawaj polane okrasą.
Źródło przepisu: Przyslij przepis