Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 kg ziemniaków
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 łyżka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 sztuki cebule
200 g boczku wędzonego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, majerankiem, solą oraz pieprzem. Dodaj kilka łyżek zimnej wody.
- Ziemniaki podziel na 3 części. Jedną część ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Pozostałe dwie części zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełóż na gęste sito i po odciśnięciu soku (nie wylewaj go) dodaj do gotowanych ziemniaków. Sok z ziemniaków zlej, a skrobię z dna naczynia przełóż do ziemniaków. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj do niego posiekaną 1 cebulę i zeszklij ją.
- Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka i rozpłaszczaj je na placek wielkości dłoni. Na środku układaj porcje mięsa i oblepiaj je ciastem. Gotuj po 3 kluski w osolonej wodzie na małym ogniu przez 15 minut. Podawaj z podsmażonym boczkiem i cebulą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka