Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g mięso mielone
- 1 sztuka marchew
- 400 g fasola czerwona
- 340 g kukurydza konserwowa
- 400 ml przecier pomidorowy
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 200 g ryż
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 1 gałązka koperek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Marchewkę oczyść, pokrój w plasterki i dorzuć razem z mięsem do smażącej się cebuli. Następnie dodaj przecier pomidorowy i wlej 2 szklanki wody. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotuj wszystko przez 20 minut, a następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu. Podawaj razem z chili. Przed podaniem posyp danie posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia