Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki cebula
- 2 sztuki marchew
- 2 sztuki seler naciowy
łodygi - 5 łyżek oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka chili (przyprawa)
- 1 łyżeczka kminek
mielony - 1 szczypta cynamon
- 500 g mięso mielone
wołowe - 400 g pomidory
z puszki - 1 sztuka papryka czerwona
- 400 g fasola czerwona
z puszki - 400 g ciecierzyca
z puszki - 5 gałązek kolendra
- 3 sztuki awokado
dojrzałe - sól
do smaku - 2 sztuki limonka
- 2 sztuki pomidory
- 1 sztuka chili papryczka
- pieprz
do smaku - 4 ząbki czosnek
- 400 g ryż
|
|
Sposób przyrządzania:
- 1 cebulę oraz 3 ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Marchewki oraz seler naciowy pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek.
- Na patelnię wrzuć pokrojone warzywa i całość podsmażaj, aż cebula się zrumieni. Dodaj chili, kminek i cynamon. Wrzuć mięso mielone i podsmaż.
- Dodaj pomidory z puszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie duś przez 20 minut. Paprykę pokrój w kostkę i wraz z osączoną fasolą oraz ciecierzycą dodaj do patelni.
- Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i częścią posiekanej kolendry. Przez chwilę gotuj. Awokado obierz, przekrój na pół i usuń pestki. Pomidory obierz.
- Miąższ z awokado posiekaj i skrop sokiem z 1 limonki. Miąższ pomidorów pokrój w kostkę i dodaj do awokado. Dodaj 1 posiekaną cebulę, kolendrę i papryczkę chili.
- Dodaj resztę przeciśniętego przez praskę czosnku. Skrop pozostałą oliwą i sokiem z limonki. Dopraw. Podawaj z przygotowanym mięsem i ugotowanym ryżem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku