Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g makaron chiński
jajeczny - 250 g pierś z kaczki
ugotowana - 1 sztuka papryka czerwona
- 2 sztuki marchew
- 2 sztuki dymka ze szczypiorkiem
- 1 sztuka cukinia
mała - 2 sztuki czosnek
- 1 kawałek imbir
świeży - 4 łyżki olej sezamowy
- 1 garść kiełki fasoli mung
- 4 łyżki sos sojowy
- 4 łyżki sos ostrygowy
- 4 łyżki sos chili
słodki - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron zalej wrzącą wodą, przykryj i zostaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź i zostaw do ostygnięcia.
- Pierś z kaczki pokrój w cienkie plasterki. Paprykę, marchewki, dymki oraz cukinię pokrój w cienkie paski.
- Czosnek i imbir obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju sezamowym. Następnie dodaj kaczkę, marchew i paprykę. Na koniec wrzuć cukinię, dymki oraz kiełki. Zalej wszystko sosem sojowym, ostrygowym i chili. Podgrzej wszystko razem.
- Na koniec do potrawy dodaj makaron, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Smacznego!