Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 4 osób
Składniki
- 1 kg wieprzowina
pocięta na porcje kotletów - 80 g orzechy pistacjowe
łupane - 80 g mąka kukurydziana
- 3 gałązki tymianek
- 1 gałązka rozmaryn
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - sok z cytryn
Limmi - 20 ml oliwa z oliwek
extra vergine
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.
- Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki - kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.
- Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.
- Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.