Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Chrupiące udka z kurczaka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Chrupiące udka z kurczaka najlepiej podawać z frytkami. Udka najlepiej natrzeć przyprawami kilka godzin wcześniej, aby mięso nabrało mocniejszego aromatu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  kurczak
    udka
  • 2 sztuki  jajka
  • 50 ml  mleko
  • 500 ml  olej słonecznikowy
  • 3 łyżki  mąka pszenna
  • 100 g  płatki owsiane
    posiekane
  • 1 łyżeczka  zioła prowansalskie
  • 1/2 łyżeczki  mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka  pieprz cayenne
  • pieprz biały
    mielony, do smaku
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso dokładnie umyj, osusz i oddziel od kości. Pokrój w szerokie plastry.
  2. Do miski wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz płatki owsiane. Na koniec dopraw białym pieprzem, szczyptą soli, pieprzem cayenne oraz ziołami prowansalskimi. Składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Jajka wbij do oddzielnej miski i rozkłóć. Dodaj mleko i wymieszaj. Każdy kawałek kurczaka obtocz w jajkach, a następnie w panierce.
  4. W garnku rozgrzej olej. Kawałki kurczaka smaż przez 15 minut na rumiano. Gdy udka będą już gotowe, wyłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE