Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg kurczak
udka2 sztuki jajka
50 ml mleko
500 ml olej słonecznikowy
3 łyżki mąka pszenna
100 g płatki owsiane
posiekane1 łyżeczka zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki mąka ziemniaczana
1 łyżeczka pieprz cayenne
pieprz biały
mielony, do smakusól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso dokładnie umyj, osusz i oddziel od kości. Pokrój w szerokie plastry.
- Do miski wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz płatki owsiane. Na koniec dopraw białym pieprzem, szczyptą soli, pieprzem cayenne oraz ziołami prowansalskimi. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Jajka wbij do oddzielnej miski i rozkłóć. Dodaj mleko i wymieszaj. Każdy kawałek kurczaka obtocz w jajkach, a następnie w panierce.
- W garnku rozgrzej olej. Kawałki kurczaka smaż przez 15 minut na rumiano. Gdy udka będą już gotowe, wyłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku