Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g ciecierzyca
400 g kiełbasa
200 g boczek wędzony
1 sztuka cebula
duża1 szklanka passata
1-2 łyżki masło klarowane
koncentrat pomidorowy
majeranek
do smakusól
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciecierzycę przepłucz, zalej zimną wodą sporo ponad poziom nasion i odstaw na noc.
- Następnego dnia ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu ciecierzycy np. marki Halina (trwa to ok. 90 minut).
- Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.
- Przełóż boczek na dużą patelnię, smaż powoli, na dość słabym ogniu, aby ładnie się wysmażył i wytopił.
- Jeśli boczek nie oddał zbyt wiele tłuszczu, dodaj masło klarowane. Przełóż kiełbasę na patelnię z boczkiem i smaż kilka minut do lekkiego zarumienienia często mieszając.
- Dodaj cebulę i całość smaż ok. 3 minuty mieszając.
- Dodaj do podsmażonych produktów odsączoną, ugotowaną ciecierzycę, wymieszaj.
- Wlej passatę oraz dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i gotuj kilka minut mieszając. Jeżeli gęstość jest zbyt duża, dodaj odpowiednią ilość wody.
- Całość na końcu dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym pieczywem lub ziemniakami. Danie na talerzu możesz też posypać natką pietruszki lub świeżym majerankiem.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR