Dzisiaj jest: Czwartek, 28.05.2020 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Ciecierzyca po bretońsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ciecierzyca po bretońsku to idealny przepis kulinarny na pożywny i rozgrzewający obiad, który doskonale sprawdzi się w zimne dni.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  ciecierzyca
  • 400 g  kiełbasa
  • 200 g  boczek wędzony
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1 szklanka  passata
  • 1-2 łyżki  masło klarowane
  • koncentrat pomidorowy
  • majeranek
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ciecierzycę przepłucz, zalej zimną wodą sporo ponad poziom nasion i odstaw na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu ciecierzycy np. marki Halina (trwa to ok. 90 minut).
  3. Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.
  4. Przełóż boczek na dużą patelnię, smaż powoli, na dość słabym ogniu, aby ładnie się wysmażył i wytopił.
  5. Jeśli boczek nie oddał zbyt wiele tłuszczu, dodaj masło klarowane. Przełóż kiełbasę na patelnię z boczkiem i smaż kilka minut do lekkiego zarumienienia często mieszając.
  6. Dodaj cebulę i całość smaż ok. 3 minuty mieszając.
  7. Dodaj do podsmażonych produktów odsączoną, ugotowaną ciecierzycę, wymieszaj.
  8. Wlej passatę oraz dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i gotuj kilka minut mieszając. Jeżeli gęstość jest zbyt duża, dodaj odpowiednią ilość wody.
  9. Całość na końcu dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym pieczywem lub ziemniakami. Danie na talerzu możesz też posypać natką pietruszki lub świeżym majerankiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 79

Przepisy: 99


Zobacz więcej na temat:

przepisy na dania mięsneciecierzyca


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE