Dzisiaj jest: Wtorek, 14.07.2020 Imieniny: Marceliny i Bonawentury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Cielęcina duszona po kreolsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wybierając mięso do posiłku warto sięgnąć po to, które odznacza się wyjątkową jakością i smakiem. Taka z całą pewnością jest delikatna, jasnoróżowa cielęcina. Mięso tego gatunku jest chude, lekkostrawne i pełne wartości. Smakuje wyśmienicie w wersji po kreolsku, czyli lekko podduszone z winem oraz warzywami. Cielęcina podana w ten sposób zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

1 porcja dla: 5 osób


Składniki

  • 1 kg  cielęcina bez kości
  • 100 g  szparagi
    mogą być ze słoika
  • 200 g  pieczarki
  • 1 sztuka  marchew
  • 700 g  przecier pomidorowy
    np. Valfrutta
  • 100 ml  wino białe wytrawne
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 gałązki  rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • szafran
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki.
  2. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut.
  3. Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty.
  4. Potrawę podawaj udekorowaną szparagami i pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: informacja prasowa Fly PR


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 99


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE