Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 1.5 kg cielęciny na pieczeń
- 1.5 szklanek jasnego piwa
- 4 sztuki szalotki
- 3 sztuki pomidory
- 4 sztuki duże ząbki czosnku
- por
- 1 sztuka gałązka tymianku
- 1 sztuka gałązka rozmarynu
- mąka do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso oprósz solą, pieprzem i mąką. Następnie zrumień je na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmaż obrane i przekrojone na pół szalotki, pokrojonego w grube krążki pora i posiekany czosnek.
- Przesmażonymi warzywami obłóż mięso, dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory. Podlej wszystko piwem, obłóż ziołami, przykryj folią aluminiową stroną błyszczącą do środka.
- Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz 120 minut. Następnie odkryj i piecz jeszcze 60 minut, polewając mięso sosem. Danie podawaj z bagietką lub kładzionymi kluskami.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy