Dzisiaj jest: Czwartek, 24.09.2020 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Cielęcina z garniturem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Najlepiej smakują z delikatną, sezonową surówką.

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

  • 1 kg  cielęcina bez kości
    sznyclówka
  • oliwa
    i masło, pół na pół, do smażenia
  • 10 dag  szynka gotowana
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • przyprawy
    do smaku
    Garnitur:
  • 8 plastrów  bułka
    na grzanki
  • 50 dag  pieczarki
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  śmietana
    gęsta
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 szczypta  przyprawa ziołowa
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

  1. Garnitur: na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażymy, często mieszając, aż wyparuje sok, oprószamy przyprawami, dodajemy śmietanę, odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Z całego kawałka mięsa wykrawamy 8 zgrabnych, dużych sznycli o grubości centymetra, rozbijamy drewnianym tłuczkiem, oprószamy przyprawami i mąką, nadmiar strząsamy, rozkładamy na desce i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężały.
  3. Pozostałą po wycięciu sznycli cielęcinę przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy na miazgę w malakserze, dodajemy żółtka, tartą bułkę, przyprawiamy, wyrabiamy na jednolitą masę.
  4. Na rozgrzaną patelnię wkładamy tłuszcz, gdy będzie bardzo gorący, smażymy sznycle, po 2-3 minut z każdej strony, przekładamy do naczynia do zapiekania.
  5. Na Każdym sznyclu rozkładamy równą porcję zmielonej cielęciny, posypujemy drobno posiekaną szynką i wiórkami masła, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-35 minut.
  6. Na pozostałym ze smażenia sznycli tłuszczu (gdy trzeba, uzupełniamy) smażymy po jednej stronie plasterki bułki, gdy się zrumienią, odwracamy, na wierzch układamy usmażone pieczarki, zmniejszamy ogień, przykrywamy i trzymamy nie dłużej niż przez 5 minut.
  7. Na wygrzany półmisek wykładamy zapieczone sznycle, otaczamy grzankami.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

cielęcinaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE