Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 1 kg cielęcina bez kości
sznyclówka - oliwa
i masło, pół na pół, do smażenia - 10 dag szynka gotowana
- 2 sztuki żółtko z jajka
- przyprawy
do smaku
- Garnitur:
- 8 plastrów bułka
na grzanki - 50 dag pieczarki
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki śmietana
gęsta - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 szczypta przyprawa ziołowa
- oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Garnitur: na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażymy, często mieszając, aż wyparuje sok, oprószamy przyprawami, dodajemy śmietanę, odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Z całego kawałka mięsa wykrawamy 8 zgrabnych, dużych sznycli o grubości centymetra, rozbijamy drewnianym tłuczkiem, oprószamy przyprawami i mąką, nadmiar strząsamy, rozkładamy na desce i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężały.
- Pozostałą po wycięciu sznycli cielęcinę przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy na miazgę w malakserze, dodajemy żółtka, tartą bułkę, przyprawiamy, wyrabiamy na jednolitą masę.
- Na rozgrzaną patelnię wkładamy tłuszcz, gdy będzie bardzo gorący, smażymy sznycle, po 2-3 minut z każdej strony, przekładamy do naczynia do zapiekania.
- Na Każdym sznyclu rozkładamy równą porcję zmielonej cielęciny, posypujemy drobno posiekaną szynką i wiórkami masła, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-35 minut.
- Na pozostałym ze smażenia sznycli tłuszczu (gdy trzeba, uzupełniamy) smażymy po jednej stronie plasterki bułki, gdy się zrumienią, odwracamy, na wierzch układamy usmażone pieczarki, zmniejszamy ogień, przykrywamy i trzymamy nie dłużej niż przez 5 minut.
- Na wygrzany półmisek wykładamy zapieczone sznycle, otaczamy grzankami.