Dzisiaj jest: Sobota, 26.09.2020 Imieniny: Justyny i Cypriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Comber z zająca z plackami i grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Comber z zająca z plackami i grzybami to danie dosyć pracochłonne. Jego smak wynagrodzi jednak trud włożony w jego przygotowanie.

1 porcja dla: 2 - 5 osób


Składniki

    Marynata:
  • 1 szklanka  wino czerwone wytrawne
  • 2 łyżki  ocet winny
  • 1/2 szklanki  miód
    pitny
  • 1 pęczek  włoszczyzna
    Placki ziemniaczane:
  • 4 sztuki  ziemniaki
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 sztuka  jajka
  • 3 łyżki  mąka pszenna
    Sos żurawinowy:
  • 200 g  żurawina
    w cukrze
  • 50 ml  wiśniówka
  • 100 ml  wino czerwone wytrawne
    Grzyby leśne:
  • 150 g  prawdziwki
  • 150 g  smardze
  • 2 łyżki  masło
  • 5 gałązek  koperek
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 szklanka  wino białe wytrawne
    Przyprawy:
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • majeranek
    do smaku
  • jałowiec
    do smaku
  • 1 liść  liście laurowe
  • 3 kulki  ziele angielskie
  • 1 garść  goździki
    Dodatkowo:
  • 600 g  comber z zająca
  • 6 łyżek  olej

Sposób przyrządzania:

  1. Marynata: Wino, ocet i miód pitny dodaj do oczyszczonej włoszczyzny. Dorzuć liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec oraz goździki, wymieszaj.
  2. Comber: Oczyszczonego zająca włóż na 24 godziny do przygotowanej marynaty. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty i usmaż na patelni. Następnie włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. W czasie pieczenia podlewaj marynatą.
  3. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Do powstałej masy dodaj jajko oraz mąkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj. Następnie usmaż placki na rozgrzanym oleju.
  4. Grzyby leśne: Grzyby oczyść, umyj, osusz. Podsmaż na rozgrzanym maśle razem z pokrojoną w krążki cebulą, posiekanym czosnkiem i koperkiem. Skrop wszystko białym winem.
  5. Sos żurawinowy: Do garnka wrzuć żurawinę. Wlej wino oraz wiśniówkę. Gotuj, aż woda odparuje.
  6. Comber z zająca z plackami i grzybami: Comber z zająca pokrój w plastry i ułóż na plackach ziemniaczanych. Podawaj z grzybami leśnymi i sosem żurawinowym. Przed podaniem danie udekoruj świeżymi ziołami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Zobacz więcej na temat:

comberprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE