Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- Marynata:
- 1 szklanka wino czerwone wytrawne
- 2 łyżki ocet winny
- 1/2 szklanki miód
pitny - 1 pęczek włoszczyzna
- Placki ziemniaczane:
- 4 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka jajka
- 3 łyżki mąka pszenna
- Sos żurawinowy:
- 200 g żurawina
w cukrze - 50 ml wiśniówka
- 100 ml wino czerwone wytrawne
- Grzyby leśne:
- 150 g prawdziwki
- 150 g smardze
- 2 łyżki masło
- 5 gałązek koperek
- 1 ząbek czosnek
- 1 szklanka wino białe wytrawne
- Przyprawy:
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - majeranek
do smaku - jałowiec
do smaku - 1 liść liście laurowe
- 3 kulki ziele angielskie
- 1 garść goździki
- Dodatkowo:
- 600 g comber z zająca
- 6 łyżek olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marynata: Wino, ocet i miód pitny dodaj do oczyszczonej włoszczyzny. Dorzuć liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec oraz goździki, wymieszaj.
- Comber: Oczyszczonego zająca włóż na 24 godziny do przygotowanej marynaty. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty i usmaż na patelni. Następnie włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. W czasie pieczenia podlewaj marynatą.
- Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Do powstałej masy dodaj jajko oraz mąkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj. Następnie usmaż placki na rozgrzanym oleju.
- Grzyby leśne: Grzyby oczyść, umyj, osusz. Podsmaż na rozgrzanym maśle razem z pokrojoną w krążki cebulą, posiekanym czosnkiem i koperkiem. Skrop wszystko białym winem.
- Sos żurawinowy: Do garnka wrzuć żurawinę. Wlej wino oraz wiśniówkę. Gotuj, aż woda odparuje.
- Comber z zająca z plackami i grzybami: Comber z zająca pokrój w plastry i ułóż na plackach ziemniaczanych. Podawaj z grzybami leśnymi i sosem żurawinowym. Przed podaniem danie udekoruj świeżymi ziołami.
Źródło przepisu: Moja kuchnia