Dzisiaj jest: Wtorek, 14.07.2020 Imieniny: Marceliny i Bonawentury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Cordon bleu z piersi kurczaka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tłuszcz do smażenia filetów z piersi kurczaka musi być wystarczająco gorący, by nie nasiąkła nim panierka.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk  filet z kurczaka
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku
  • 4 plastry  ser gruyere
  • 2 łyżki  mąka
  • 1 sztuka  jajka
  • bułka tarta
    do panierowania
  • olej
    do smażenia
    Dodatkowo:
  • 1 sztuka  cytryna
  • natka pietruszki
    do ozdoby

Sposób przyrządzania:

  1. Umyj filety w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą oraz pieprzem.
  2. Ułóż na 4 filetach po plasterku sera, a na nich pozostałe filety.
  3. Wysyp mąkę i bułkę tartą na talerze, a w głębokim naczyniu roztrzep widelcem jajko.
  4. Obtocz filety najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Dobrze dociśnij panierkę.
  5. Rozgrzej olej w głębokiej patelni.
  6. Smaż filety po mniej więcej 6 minut z obu stron na złotobrązowy kolor, po czym osącz je na papierowym ręczniku.
  7. Umyj i otrząśnij z wody natkę pietruszki. oderwij listki od gałązek.
  8. Umyj cytrynę w gorącej wodzie, osusz, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w cienkie plasterki.
  9. Przed podaniem ozdób filety listkami pietruszki i cząstkami cytryny.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 18


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE