Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g kasza gryczana
300 g mięso mielone
2 sztuki cukinia
duże8 sztuk pomidorki koktajlowe
4 łyżki jogurt naturalny
2 łyżki oliwa
tymianek
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środki. Wydrążony miąższ drobno posiekaj, a pozostałe połówki lekko oprósz solą i skrop oliwą z dodatkiem tymianku.
- Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Mięso podsmaż, dodaj kaszę oraz miąższ z cukinii. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Powstałym farszem napełnij cukinie i polej je jogurtem. Na wierzchu ułóż pokrojone na połówki pomidorki.
- Zapiekaj 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka