Dzisiaj jest: Piątek, 18.09.2020 Imieniny: Ireny i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Cukiniowa musaka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Cukiniowa musaka to pomysł na smaczne danie. Zamiast cukinii można równie dobrze użyć bakłażanów.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 450 g  ziemniaki
  • 2 sztuki  cukinia
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 250 g  mięso mielone
  • 3 łyżki  olej rzepakowy
  • 200 g  jogurt grecki
  • 100 g  ser edamski
  • 300 g  przecier pomidorowy
  • 2 łyżeczki  przyprawa gyros
  • 1 łyżeczka  zioła prowansalskie
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź. Cukinie pokrój wzdłuż i obsmaż na rozgrzanej łyżce oleju.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso i smaż jeszcze przez 6 minut. Dopraw przyprawą do gyrosa, ziołami, solą i pieprzem. Wlej przecier i duś przez 15 minut.
  3. Naczynie żaroodporne wyłóż plastrami cukinii, na nich rozłóż ziemniaki i posmaruj 1/3 jogurtu. Wyłóż połowę mięsa z sosem, przykryj cukinią, pozostałym ziemniakami, posmaruj jogurtem i przełóż resztę mięsa.
  4. Wierzch przykryj cukinią, posmaruj pozostałym jogurtem i połóż na nim kawałki sera. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE