Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Cukiniowa musaka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Cukiniowa musaka to pomysł na smaczne danie. Zamiast cukinii można równie dobrze użyć bakłażanów.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 450 g  ziemniaki
  • 2 sztuki  cukinia
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 250 g  mięso mielone
  • 3 łyżki  olej rzepakowy
  • 200 g  jogurt grecki
  • 100 g  ser edamski
  • 300 g  przecier pomidorowy
  • 2 łyżeczki  przyprawa gyros
  • 1 łyżeczka  zioła prowansalskie
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź. Cukinie pokrój wzdłuż i obsmaż na rozgrzanej łyżce oleju.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso i smaż jeszcze przez 6 minut. Dopraw przyprawą do gyrosa, ziołami, solą i pieprzem. Wlej przecier i duś przez 15 minut.
  3. Naczynie żaroodporne wyłóż plastrami cukinii, na nich rozłóż ziemniaki i posmaruj 1/3 jogurtu. Wyłóż połowę mięsa z sosem, przykryj cukinią, pozostałym ziemniakami, posmaruj jogurtem i przełóż resztę mięsa.
  4. Wierzch przykryj cukinią, posmaruj pozostałym jogurtem i połóż na nim kawałki sera. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE