Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kurczak (1,5 kg)
- 6 sztuk cebul
- 3 sztuki centymetrowy kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 150 g masła klarowanego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki curry
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 sztuki liście laurowe
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 łyżeczki chili
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj i osusz. Usuń skórę, oczyść z tłuszczu i odetnij skrzydełka. Podziel na ćwiartki, wytrybuj. Pokrój na spore kawałki.
- Podsmaż na maśle cebule pokrojone w półplasterki, starty drobno imbir i zmiażdżony czosnek. Gdy cebula się zezłoci, wsyp curry, wymieszaj i smaż 2 minuty. Wrzuć kurczaka i gotuj na średnim ogniu, aż zbrązowieje.
- Kostkę bulionową rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku. Włóż do garnka cebulę, imbir, czosnek oraz kurczaka, wlej bulion, dodaj przecier i liście laurowe. Duś pod przykryciem. Po 30 minutach wlej śmietanę, zagotuj i zdejmij z kuchenki. Dopraw do smaku solą, chili i sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka