Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 woreczki ryż jaśminowy
- 2 sztuki filet z kurczaka
pojedyńcze - 250 g szpinak
- 200 g pomidorki koktajlowe
- 2 sztuki limonka
- 400 ml mleko kokosowe
- 1-2 łyżki pasta curry czerwona
pikantna - 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka olej kokosowy
- kolendra
do smaku - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę.
- Przełóż olej na patelnię i rozgrzej go, dodaj starty czosnek oraz pastę curry, następnie wymieszaj. Smaż jedną minutę, mieszając. Dodaj kurczaka i mieszając smaż kolejne 5 minut.
- Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 5 minut.
- Dodaj pokrojone pomidorki oraz wypłukany szpinak. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wciśnij do sosu jedną limonkę, dopraw solą i pieprzem (w zależności od gustu można też dodać więcej pasty curry).
- W międzyczasie ugotuj ryż jaśminowy według zaleceń na opakowaniu.
- Curry podawaj wraz z ryżem jaśminowym, ćwiartkami limonki pozostałej limonki. Całość posyp posiekaną kolendrą.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR