Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
480 g udek z kurczaka
4 sztuki marchewki
2 sztuki pomarańcze
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju rzepakowego
2 sztuki cebule
200 g ryżu
1/2 sztuki pęczka dymki
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka umyj, osusz i oprósz solą. Koncentrat wymieszaj z sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy i 2 łyżkami oleju. W tak przygotowanej marynacie zamarynuj udka. Odstaw na kilka minut.
- Marchew obierz, pokrój wzdłuż na kilka części. Pół pomarańczy pokrój w plastry i przekrój je na pół. Z drugiej połówki wyciśnij sok, odstaw. Cebule obierz i pokrój w krążki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym olejem. Dno wyłóż marchewkami, plastrami pomarańczy i cebulą. Na wierzchu ułóż udka kurczaka. Całość polej marynatą.
- Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Pod koniec pieczenia polej danie sokiem z pomarańczy i zwiększ temperaturę do 190 st. C.
- Gotową potrawę podawaj z ryżem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia