Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Cytrynowy kurczak zapiekany z tymiankiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki udka z kurczaka
  • 1 sztuka cytryna
  • 1 główka  czosnku
  • 4-5 sztuk gałązek tymianku
  • 2-3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  miodu
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. W misce wymieszaj sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki oliwy, 3 gałązki posiekanego tymianku, miód oraz musztardę . Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Udka kurczaka natrzyj przygotowaną marynatą. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, obłóż pokrojonymi cząstkami wyciśniętej cytryny, połówkami czosnku oraz pozostałym tymiankiem.
  3. Mięso skrop pozostałą oliwą. Zapiekaj kurczaka przez 45 minut, aż będzie rumiany.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE