Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki udka z kurczaka
- 1 sztuka cytryna
- 1 główka czosnku
- 4-5 sztuk gałązek tymianku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki oliwy, 3 gałązki posiekanego tymianku, miód oraz musztardę . Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Udka kurczaka natrzyj przygotowaną marynatą. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, obłóż pokrojonymi cząstkami wyciśniętej cytryny, połówkami czosnku oraz pozostałym tymiankiem.
- Mięso skrop pozostałą oliwą. Zapiekaj kurczaka przez 45 minut, aż będzie rumiany.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka