Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Cytrynowy kurczak zapiekany z tymiankiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki udka z kurczaka
  • 1 sztuka cytryna
  • 1 główka  czosnku
  • 4-5 sztuk gałązek tymianku
  • 2-3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  miodu
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. W misce wymieszaj sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki oliwy, 3 gałązki posiekanego tymianku, miód oraz musztardę . Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Udka kurczaka natrzyj przygotowaną marynatą. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, obłóż pokrojonymi cząstkami wyciśniętej cytryny, połówkami czosnku oraz pozostałym tymiankiem.
  3. Mięso skrop pozostałą oliwą. Zapiekaj kurczaka przez 45 minut, aż będzie rumiany.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE