Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g boczku wędzonego
- 1 sztuka cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 sztuki jabłka
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1-2 sztuki gałązki natki pietruszki
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, pokrój w talarki i wyłóż nią dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu połóż boczek w jednym kawałki. Obłóż go nieobranymi ząbkami czosnku, podlej 5-6 łyżkami wody, przykryj folią aluminiową i piecz 60 minut w 170 st. C. Następnie dodaj pokrojone w ósemki jabłka i piecz bez przykrycia jeszcze 30 minut.
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, dodaj 2 łyżki śmietany i dokładnie rozgnieć tłuczkiem na puree. Posyp posiekaną natką pietruszki.
- Boczek pokrój w plastry i podawaj z ziemniaczanym puree.
Źródło przepisu: Moje smaki życia