Dzisiaj jest: Piątek, 03.12.2021 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Czosnkowy boczek z ziemniaczanym puree


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  boczku wędzonego
  • 1 sztuka cebula
  • 3-4 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki jabłka
  • 500 g  ziemniaków
  • 2 łyżki  śmietany 12%
  • 2 łyżki  oleju rzepakowego
  • 1-2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w talarki i wyłóż nią dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu połóż boczek w jednym kawałki. Obłóż go nieobranymi ząbkami czosnku, podlej 5-6 łyżkami wody, przykryj folią aluminiową i piecz 60 minut w 170 st. C. Następnie dodaj pokrojone w ósemki jabłka i piecz bez przykrycia jeszcze 30 minut.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, dodaj 2 łyżki śmietany i dokładnie rozgnieć tłuczkiem na puree. Posyp posiekaną natką pietruszki.
  3. Boczek pokrój w plastry i podawaj z ziemniaczanym puree.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE