Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 szklanka fasola
Jaś8 sztuk ziemniaki
500 g mięso wołowe
1/3 szklanki olej
2 sztuki cebula
3/4 szklanki kasza pęczak
1 l bulion wołowy
sól
do smakupieprz
do smaku1 pęczek natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, obierz i przekrój na połówki. Fasolę namocz w gorącej wodzie i odstaw ją na 4 godziny, żeby dobrze zmiękła.
- Wołowinę umyj, oczyść z błon i pokrój w średniej wielkości kawałki. W dużym garnku dobrze rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z obu stron.
- Usmażoną wołowinę wraz z olejem przełóż do naczynia do zapiekania. Następnie dodaj odcedzoną fasolę, połówki ziemniaków oraz pokrojone w ćwiartki cebule. Na wierzchu rozłóż wypłukaną kaszę.
- Całość zalej wrzącym bulionem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i piecz przez 8 godzin w 100 st. C. Co jakiś czas podlewaj gorącą wodą. Na koniec wyjmij cebulę. Przed podaniem posyp danie natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku