Dzisiaj jest: Poniedziałek, 30.11.2020 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Czulent z wołowiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Czulent z wołowiną to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  fasola
    Jaś
  • 8 sztuk  ziemniaki
  • 500 g  mięso wołowe
  • 1/3 szklanki  olej
  • 2 sztuki  cebula
  • 3/4 szklanki  kasza pęczak
  • 1 l  bulion wołowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 pęczek  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, obierz i przekrój na połówki. Fasolę namocz w gorącej wodzie i odstaw ją na 4 godziny, żeby dobrze zmiękła.
  2. Wołowinę umyj, oczyść z błon i pokrój w średniej wielkości kawałki. W dużym garnku dobrze rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z obu stron.
  3. Usmażoną wołowinę wraz z olejem przełóż do naczynia do zapiekania. Następnie dodaj odcedzoną fasolę, połówki ziemniaków oraz pokrojone w ćwiartki cebule. Na wierzchu rozłóż wypłukaną kaszę.
  4. Całość zalej wrzącym bulionem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i piecz przez 8 godzin w 100 st. C. Co jakiś czas podlewaj gorącą wodą. Na koniec wyjmij cebulę. Przed podaniem posyp danie natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Zobacz więcej na temat:

wołowinaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE