Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 szklanka mąka pszenna pełnoziarnista
- 1/2 szklanki woda
ciepła - 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 sztuka pierś z kurczaka
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1/2 sztuki cebula czerwona
- ogórek
kilka plastrów - 1 łyżeczka olej rzepakowy
- 1 łyżeczka majonez
lub serek kremowy - 1 łyżeczka sezam
- sól
do smaku, sodowo-potasowa - pieprz
do smaku, świeżo mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli, zagnieć ciasto. Podziel je na cztery równe porcje. Rozwałkuj je wałkiem na cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy talerza, wytnij okrągłe placki.
- Opiekaj z obu stron przygotowane placki na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, aż zaczną się rumienić.
- Pokrój cebule w piórka, a paprykę w paski.
- Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i paprykę z pokrojoną w paski piersią z kurczaka, przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotowy placek tortilli, posmaruj z jednej strony majonezem lub twarożkiem, ułóż dodatki z patelni i trochę pokrojonych w paski plastrów ogórka, posyp sezamem po całości. Zwiń placek w rulon.
Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"