Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 20 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka oleju lub oliwy
- 1/3 szklanki wody
- Dodatkowo
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 sztuka cebula
- 8-12 plastrów szynki
- 200 g mozzarelli w wiórkach
- zielone oliwki
- suszone oregano
- świeża bazylia
- keczup
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Drożdże pokrusz do miski. Zalej 1/3 ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i przykryj miskę ściereczką.
- Po 20 minutach dodaj 2 szklanki mąki, łyżeczkę oleju lub oliwy i 1/3 szklanki wody. Wyrób ciasto i ponownie przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na 4 okrągłe placki o grubości 0,5 cm. Posmaruj każdy koncentratem pomidorowym.
- Pomidorki umyj i pokrój na połówki, a szynkę w 2-centymetrowe kawałki. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Wszystkie składniki ułóż na plackach. Udekoruj oliwkami i posyp oregano. Wierzch posyp mozzarellą. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Na upieczonej pizzy ułóż kilka listków świeżej bazylii. Podawaj z keczupem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka