Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2024 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Domowa pizza z szynką, pomidorem i cebulą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 20 g  świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki  mleka
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka  oleju lub oliwy
  • 1/3 szklanki  wody
    Dodatkowo
  • 3-4 łyżeczki  koncentratu pomidorowego
  • 250 g  pomidorków koktajlowych
  • 1 sztuka cebula
  • 8-12 plastrów  szynki
  • 200 g  mozzarelli w wiórkach
  • zielone oliwki
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • keczup

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Drożdże pokrusz do miski. Zalej 1/3 ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i przykryj miskę ściereczką.
  2. Po 20 minutach dodaj 2 szklanki mąki, łyżeczkę oleju lub oliwy i 1/3 szklanki wody. Wyrób ciasto i ponownie przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na 4 okrągłe placki o grubości 0,5 cm. Posmaruj każdy koncentratem pomidorowym.
  4. Pomidorki umyj i pokrój na połówki, a szynkę w 2-centymetrowe kawałki. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  5. Wszystkie składniki ułóż na plackach. Udekoruj oliwkami i posyp oregano. Wierzch posyp mozzarellą. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  6. Na upieczonej pizzy ułóż kilka listków świeżej bazylii. Podawaj z keczupem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE