Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
1 kg mąka pszenna
1 sztuka jajka
1.5 szklanek woda
bardzo ciepła3 łyżki olej
20 g sól
- Farsz:
400 g mięso wołowe
na rosół400 g pręgi wołowe
600 g mięso drobiowe
3 sztuki marchew
2 sztuki pietruszka
1/4 sztuki seler korzeniowy
1 sztuka cebula
2 łyżki masło
- Dodatkowo:
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki na ciasto zagnieć.
- Mięso zalej wodą. Dodaj oczyszczone, umyte warzywa i gotuj do miękkości. Wystudzone mięso oczyść z kości. Mięso i warzywa z rosołu zmiel. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Do masy mięsnej dodaj cebulę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij koła. Na każdy placek nałóż porcję farszu, zlep brzegi.
- Pierogi wrzucaj do gotującej się, osolonej wody. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty od wypłynięcia.
Źródło przepisu: Moja kuchnia