Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 2.5 szklanki mąki
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1.5 szklanek wody
- 3 łyżki oregano
- sól
- Dodatkowo
- 1 sztuka podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 2 sztuki ogórki
- 1 sztuka pomidor
- 1/2 sztuki cebuli
- 10 sztuk zielonych oliwek
- 6 sztuk liści sałaty masłowej
- olej
- ketchup lub majonez
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do miski wsyp mąkę. Dodaj oregano, masło i sól. Zagniataj stopniowo dolewając wody, aż powstane zbita masa. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz przyprawą do kurczaka i usmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
- Ogórki i pomidor pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj posiekaną sałatę i oliwki.
- Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na części i rozwałkuj na cienkie placki. Usmaż bez tłuszczu z obu stron. Ułóż na gotowych plackach kurczaka oraz warzywa. Dodaj ketchup lub majonez i zwiń.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka