Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Domowy cheeseburger z sosem czosnkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 500 g  mięsa mielonego
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka ogórek konserwowy
  • 1 łyżka  śmietany 18%
  • 1 łyżka  ostrej musztardy
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 8 sztuk plasterków sera żółtego
  • 8 sztuk bułek
  • 8 sztuk liści sałaty
    Sos czosnkowy
  • 1 główka  czosnku
  • 1/2 szklanki  oliwy
  • sól
  • sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i ogórek drobno pokrój i podsmaż na łyżce oleju. Gdy ostygną, dodaj je do mięsa mielonego razem ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wyrób wszystko na gładką masę.
  2. Z mięsa formuj kulki, następnie spłaszcz je dłonią i obracaj na blacie, by kotlety były okrągłe i lekko spłaszczone. Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
  3. Bułki przekrój na pół, na każdej połóż plaster sera i włóż na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Obok połóż górne części bułek.
  4. Czosnek na sos obierz i zmiksuj. Powoli wlewaj do niego oliwę i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  5. Bułki wyjmij z piekarnika, ułóż na nich po kotlecie, polej sosem, ozdób liściem sałaty i przykryj górą bułki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE