Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
500 g mięsa mielonego
1 sztuka cebula
1 sztuka ogórek konserwowy
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka ostrej musztardy
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
8 sztuk plasterków sera żółtego
8 sztuk bułek
8 sztuk liści sałaty
- Sos czosnkowy
1 główka czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól
sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i ogórek drobno pokrój i podsmaż na łyżce oleju. Gdy ostygną, dodaj je do mięsa mielonego razem ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wyrób wszystko na gładką masę.
- Z mięsa formuj kulki, następnie spłaszcz je dłonią i obracaj na blacie, by kotlety były okrągłe i lekko spłaszczone. Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
- Bułki przekrój na pół, na każdej połóż plaster sera i włóż na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Obok połóż górne części bułek.
- Czosnek na sos obierz i zmiksuj. Powoli wlewaj do niego oliwę i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Bułki wyjmij z piekarnika, ułóż na nich po kotlecie, polej sosem, ozdób liściem sałaty i przykryj górą bułki.
Źródło przepisu: moje smaki życia