Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- Ciasto
50 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
400 g mąki
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
1 łyżka oleju
- Sos
1 ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
- Farsz
1 sztuka filet z kurczaka
przyprawa do kebabu
olej
1 sztuka cebula
- Dodatkowo
keczup
10 sztuk pomidorków koktajlowych
1 sztuka papryka czerwona
1/2 sztuki sałaty lodowej
1 sztuka cebula czerwona
sól
pieprz
ogórek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Ze 125 ml mleka, drożdży, cukru i 1/2 szklanki cukru zrób zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałe składniki. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Sos: Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj i wstaw sos do lodówki.
- Farsz: Cebulę pokrój w piórka. Filet pokrój w kostkę, obsyp przyprawą i smaż razem z cebulą na rozgrzanym oleju.
- Warzywa pokrój na kawałki, dopraw solą oraz pieprzem.
- Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj, formując kwadrat, posmaruj koncentratem i oprósz przyprawą. Nałóż farsz. Zlep przeciwległe rogi, dociśnij.
- Piecz 20 minut w 180 st. C. Ostudź, przetnij, a do środka włóż warzywa polewając je na przemian keczupem i sosem czosnkowym.
Źródło przepisu: Przyslij przepis