Dzisiaj jest: Wtorek, 24.11.2020 Imieniny: Jana i Flory



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Duszona cielęcina


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/2 kg szynki cielęcej
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka cebula
  • kieliszek białego wina
  • 2 sztuki cytryny
  • 2 sztuki pomarańcze
  • 1 szklanka  soku pomarańczowego
  • olej
  • liść laurowy
  • sól
  • ziarenka pieprzu

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa zalej litrem wody. Dodaj 2 listki laurowe i kilka ziarenek pieprzu. Gotuj przez 20 minut, ostudź i połącz z winem. Dopraw solą.
  2. Do przygotowanej marynaty włóż mięso, odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Mięso oprósz solą, obsmaż na złoty kolor, przełóż do brytfanny. Mięso podlej 2 szklankami przygotowanej wcześniej marynaty oraz sokiem pomarańczowym. Piecz 40 minut w 200 st. C.
  4. Cytryny wyszoruj, sparz, pokrój w plasterki. Pomarańcze obierz, zdejmij białą błonkę, pokrój na kawałki.
  5. Mięso podziel na porcje, obłóż plasterkami cytryny i pomarańczy.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE