Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 sztuka i 1/2 kg szynki cielęcej
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka cebula
- kieliszek białego wina
- 2 sztuki cytryny
- 2 sztuki pomarańcze
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- olej
- liść laurowy
- sól
- ziarenka pieprzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa zalej litrem wody. Dodaj 2 listki laurowe i kilka ziarenek pieprzu. Gotuj przez 20 minut, ostudź i połącz z winem. Dopraw solą.
- Do przygotowanej marynaty włóż mięso, odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz.
- Na patelni rozgrzej olej. Mięso oprósz solą, obsmaż na złoty kolor, przełóż do brytfanny. Mięso podlej 2 szklankami przygotowanej wcześniej marynaty oraz sokiem pomarańczowym. Piecz 40 minut w 200 st. C.
- Cytryny wyszoruj, sparz, pokrój w plasterki. Pomarańcze obierz, zdejmij białą błonkę, pokrój na kawałki.
- Mięso podziel na porcje, obłóż plasterkami cytryny i pomarańczy.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza