Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 40 dag rostbefu bez kości
- 60 dag dyni
- 2 sztuki cebule
- 25 dag pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rostbef umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Połowę masła rozgrzej na patelni z 1 łyżką oleju i podsmaż na nim mięso. Następnie wlej 2/3 szklanki wody i duś na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na pozostałym oleju i wyłóż na mięso. Posyp natką pietruszki.
- Dynię umyj, obierz, usuń pestki i białe włókna, pokrój w kostkę i podsmaż na pozostałym maśle. Kawałki warzywa ułóż na mięsie i cebuli. Oprósz solą i pieprzem. Pomidory przekrój na pół, ułóż na dyni i posyp startym serem. Zapiekaj pod przykryciem przez 45 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!