Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g filet z kurczaka
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 sztuki cebula
- 1 sztuka kostka rosołowa
- 100 ml przecier pomidorowy
- 2 łyżki skrobia kukurydziana
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z kurczaka zmiel i przełóż do miski. Dodaj żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj kostkę rosołową i zagotuj. Z masy uformuj kuleczki i wrzucaj je na wrzący bulion. Gotuj przez 10 minut.
- Dodaj przecier. Sos zagęść skrobią kukurydzianą dokładnie rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotuj.
Źródło przepisu: Najlepszy kurczak