Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g fasoli z puszki
1 sztuka pierś kurczaka
150 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo
1 sztuka czerwona cebula
500 g ciasta francuskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 sztuka szkl. bulionu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki w proszku
1/2 łyżeczki chili
1 sztuka jajko
olej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę, oprósz solą oraz pieprzem i obsmaż na łyżce oleju na złoty kolor. Usmażone mięso połącz z odcedzoną i opłukaną fasolą.
- Kiełbaskę oraz cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni przez 5-7 minut, co chwilę mieszając. Połącz z mięsem oraz fasolą i dokładnie wymieszaj.
- Na patelnię po smażeniu kiełbasy włóż koncentrat, wlej bulion, dodaj sos sojowy, paprykę w proszku, chili, dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj do farszu i wymieszaj.
- Z ciasta francuskiego powycinaj szklanką kółka o średnicy 5-7 cm.
- Na połowie kółek ułóż farsz i przykryj pozostałymi krążkami ciasta. Dokładnie zlep brzegi. Wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw je do piekarnika. Piecz 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Po upieczeniu brzegi pierożków obtocz w mielonej papryce.
- Gotowe pierożki podawaj z dipem serowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka