Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Eskalopki cielęce z pomarańczami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z zieloną sałatą lub sałatką owocową.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 dag  cielęcina
  • oliwa
    z masłem, pół na pół
  • 2 sztuki  pomarańcze
  • mąka krupczatka
    do panierowania
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 szczypta  zioła prowansalskie

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańcze myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha, z jednej ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
  2. Mięso kroimy w poprzek włókien na 4 zgrabne eskalopki, brzegi każdej porcji nacinamy w kilku miejscach i lekko rozbijamy, w przeciwnym razie będą się zwijały, oprószamy przyprawami i mąką (nadmiar mąki strząsamy), odstawiamy na 5 minut.
  3. Na gorącym tłuszczu smażymy eskalopki, rumieniąc z obu stron, polewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut.
  4. Na wygrzanym półmisku rozkładamy wysmażony na sypko ryż, na nim eskalopki, całość polewamy tłuszczem na, którym się smażyły.
  5. Pomarańcze kroimy na 8 cienkich krążków, układamy po 2 na każdej porcji mięsa, posypujemy skórką pomarańczową.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE