Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 dag cielęcina
- oliwa
z masłem, pół na pół - 2 sztuki pomarańcze
- mąka krupczatka
do panierowania - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 szczypta zioła prowansalskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańcze myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha, z jednej ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
- Mięso kroimy w poprzek włókien na 4 zgrabne eskalopki, brzegi każdej porcji nacinamy w kilku miejscach i lekko rozbijamy, w przeciwnym razie będą się zwijały, oprószamy przyprawami i mąką (nadmiar mąki strząsamy), odstawiamy na 5 minut.
- Na gorącym tłuszczu smażymy eskalopki, rumieniąc z obu stron, polewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut.
- Na wygrzanym półmisku rozkładamy wysmażony na sypko ryż, na nim eskalopki, całość polewamy tłuszczem na, którym się smażyły.
- Pomarańcze kroimy na 8 cienkich krążków, układamy po 2 na każdej porcji mięsa, posypujemy skórką pomarańczową.