Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
40 dag cielęcina
oliwa
i masło, pół na pół2 plastry szynka gotowana
4 plastry ser ementaler
sok z cytryny
sól
do smakupieprz
do smakumąka krupczatka
do panierowania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wychłodzone mięso kroimy w poprzek włókien na 4 równej wielkości grubości plastry, każdy ugniatamy w dłoniach, nacinamy w kilku miejscach brzeg, oprószamy solą, pieprzem, panierujemy w mące i rumienimy na gorącym tłuszczu przez 3 minuty z obu stron.
- Zrumienione układamy w naczyniu do zapiekania, każdy plaster zalewamy łyżeczką soku z cytryny.
- Na porcji mięsa układamy pół plastra szynki i plasterek sera, polewamy tłuszczem, w którym eskalopki się rumieniły, i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 8-10 minut (nie dłużej!).