Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g białej fasoli
500 ml przecieru pomidorowego
200 g wędzonego boczku
250 g kiełbasy
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 sztuka cebula
3 sztuki kajzerki
1 sztuka marchewka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę włóż do miski, zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia gotuj fasolę przez godzinę z dodatkiem skórki z wędzonego boczku.
- Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w plastry. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek z kiełbasą. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek. Całość przełóż do garnka z fasolą, dodaj obraną marchewkę i gotuj wszystko przez 20 minut.
- Po tym czasie dodaj do fasoli przecier pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Gotuj wszystko przez 60 minut. Pod koniec gotowania zapraw fasolkę zasmażką z masła i mąki. Gotowe danie podawaj z pieczywem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia