Dzisiaj jest: Sobota, 14.06.2025 Imieniny: Walerego i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Fasolka po bretońsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  białej fasoli
  • 500 ml  przecieru pomidorowego
  • 200 g  wędzonego boczku
  • 250 g  kiełbasy
  • 1 łyżka  oleju
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka cebula
  • 3 sztuki kajzerki
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę włóż do miski, zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia gotuj fasolę przez godzinę z dodatkiem skórki z wędzonego boczku.
  2. Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w plastry. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek z kiełbasą. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek. Całość przełóż do garnka z fasolą, dodaj obraną marchewkę i gotuj wszystko przez 20 minut.
  4. Po tym czasie dodaj do fasoli przecier pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Gotuj wszystko przez 60 minut. Pod koniec gotowania zapraw fasolkę zasmażką z masła i mąki. Gotowe danie podawaj z pieczywem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE