Dzisiaj jest: Niedziela, 01.12.2024 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Fasolka zapiekana z boczkiem i serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Fasolka zapiekana z boczkiem i serem to szybkie w przygotowaniu i smaczne danie. Boczek można zastąpić ulubioną kiełbasą.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 750 g  fasolka szparagowa
    zielona
  • 2 sztuki  cebula
  • 100 g  boczek wędzony
  • 5 łyżek  bulion
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • sól
    do smaku
  • 1 łyżeczka  cząber
    suszony
  • 40 g  masło
  • 200 g  ser gouda
  • 2 sztuki  pomidory

Sposób przyrządzania:

  1. Z fasolki odetnij końcówki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebule i razem z boczkiem pokrój w kostkę.
  2. Kostki boczku przełóż do garnka i podgrzewaj, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij. Następnie dorzuć fasolkę i podlej wszystko bulionem. Duś na małym ogniu przez 15 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Ser zetrzyj i wymieszaj z fasolką. Pomidory obierz, pokrój w ćwiartki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką masła. Przełóż do niego fasolkę z boczkiem. Na wierzchu ułóż pomidory oraz wiórki masła. Całość oprósz solą i pieprzem. Piecz 10 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE