Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 750 g fasolka szparagowa
zielona - 2 sztuki cebula
- 100 g boczek wędzony
- 5 łyżek bulion
- pieprz
świeżo zmielony, do smaku - sól
do smaku - 1 łyżeczka cząber
suszony - 40 g masło
- 200 g ser gouda
- 2 sztuki pomidory
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z fasolki odetnij końcówki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebule i razem z boczkiem pokrój w kostkę.
- Kostki boczku przełóż do garnka i podgrzewaj, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij. Następnie dorzuć fasolkę i podlej wszystko bulionem. Duś na małym ogniu przez 15 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Odstaw do przestygnięcia.
- Ser zetrzyj i wymieszaj z fasolką. Pomidory obierz, pokrój w ćwiartki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką masła. Przełóż do niego fasolkę z boczkiem. Na wierzchu ułóż pomidory oraz wiórki masła. Całość oprósz solą i pieprzem. Piecz 10 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane