Dzisiaj jest: Czwartek, 23.09.2021 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Faszerowana cukinia


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis dla fanów kuchni włoskiej. Cukinia nadziewana mięsem, pomidorami suszonymi i kaparami to prosty pomysł na pyszny domowy obiad!

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  cukinia
    średnie
  • 500 g  mięso mielone
    wołowe
  • 1 słoik  pomidory suszone
    280 g
  • 1 słoik  kapary
    95 g
  • 1 sztuka  szalotka
    duża
  • 1 garść  pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka  koncentrat pomidorowy
  • 50 g  ser mozzarella
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 2 łyżki  rozmaryn
    świeży
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej i zeszklij szalotkę.
  2. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.
  3. Pomidory suszone osącz z oleju. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
  4. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.
  6. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.
  7. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
  8. Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej flypr.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 102


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE