Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki cukinia
średnie500 g mięso mielone
wołowe1 słoik pomidory suszone
280 g1 słoik kapary
95 g1 sztuka szalotka
duża1 garść pomidorki koktajlowe
1 łyżka koncentrat pomidorowy
50 g ser mozzarella
2 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki rozmaryn
świeżysól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej i zeszklij szalotkę.
- Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.
- Pomidory suszone osącz z oleju. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
- Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.
- Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.
- Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
- Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej flypr.pl