Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 5 sztuk kalarepa
- 500 g mięso mielone
wołowe - 250 g papryka czerwona
- 1 sztuka cebula
duża - 1/2 sztuki cukinia
mała - 1 sztuka jajka
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalarepy oczyść, umyj i zetnij z każdej wieczko. Następnie wydrąż za pomocą łyżki.
- Na patelni podsmaż mięso mielone razem z posiekaną cebulą. Gdy mięso się usmaży zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niego pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Wymieszaj.
- Tak przygotowane nadzienie przełóż do miski. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Gdy farsz będzie zimny, dodaj do niego surowe jajko i wymieszaj.
- Gotowym farszem wypełnij kalarepy. Przykryj je odciętymi wcześniej wieczkami i ułóż w szerokim garnku. Kalarepy zalej wodą na wysokość ok. 4 cm. Duś na małym ogniu przez 40 minut. Powstały sos wymieszaj z koncentratem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku