Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Faszerowane papryki z sosem miętowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Faszerowane papryki z sosem miętowym to przepis na smaczne i sycące danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  papryka czerwona
    duża
  • 100 g  kasza gryczana
  • 500 g  mięso mielone
    wieprzowo-wołowe
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 1/2 pęczki  koperek
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Sos miętowy:
  • 1/2 sztuki  sok z cytryny
  • 4 łyżki  mięta
    posiekana, świeża
  • 10 łyżek  oliwa z oliwek
  • 1 szczypta  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Papryki umyj, odetnij wierzchy i usuń gniazda nasienne.
  2. Do miski z kaszą dodaj mięso mielone i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie razem z posiekanym ząbkiem czosnku. Podsmażone składniki dodaj do farszu.
  3. Natkę pietruszki i koperek opłucz, posiekaj i wymieszaj z farszem.
  4. Papryki wypełnij przygotowanym nadzieniem, przykryj odkrojonymi częściami i ułóż w naczyniu żaroodpornym z niewielką ilością wody. Polej pozostałą oliwą i piecz 45 minut w 180 st. C.
  5. Składniki sosu wymieszaj z 2 łyżkami wody. Upieczone papryki podawaj z sosem miętowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE