Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki papryka czerwona
duża - 100 g kasza gryczana
- 500 g mięso mielone
wieprzowo-wołowe - 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 pęczki natka pietruszki
- 1/2 pęczki koperek
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Sos miętowy:
- 1/2 sztuki sok z cytryny
- 4 łyżki mięta
posiekana, świeża - 10 łyżek oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Papryki umyj, odetnij wierzchy i usuń gniazda nasienne.
- Do miski z kaszą dodaj mięso mielone i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie razem z posiekanym ząbkiem czosnku. Podsmażone składniki dodaj do farszu.
- Natkę pietruszki i koperek opłucz, posiekaj i wymieszaj z farszem.
- Papryki wypełnij przygotowanym nadzieniem, przykryj odkrojonymi częściami i ułóż w naczyniu żaroodpornym z niewielką ilością wody. Polej pozostałą oliwą i piecz 45 minut w 180 st. C.
- Składniki sosu wymieszaj z 2 łyżkami wody. Upieczone papryki podawaj z sosem miętowym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku