Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 100 g kasza jęczmienna
- 200 g mięso mielone
- 6 sztuk pomidory
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka bułka tarta
płaska - 2 łyżki olej
- 1/2 pęczki natka pietruszki
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę ugotuj na miękko, odcedź. Mięso przełóż do miski, dodaj kaszę i wymieszaj.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj do mięsa razem z posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą.
- Pomidory umyj, odetnij górną część. Za pomocą łyżeczki wydrąż pestki i miąższ. Tak przygotowane pomidory wypełnij farszem z kaszy i mięsa.
- Naczynie żaroodporne natłuść pozostałym olejem. Ułóż faszerowane pomidory, posyp je bułką tartą i skrop olejem. Zapiekaj 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia