Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
4 kromki chleb tostowy
150 g śmietana
100 g masło
1 sztuka jajka
1 pęczek natka pietruszki
2 sztuki kurczak
młody3 gałązki rozmaryn
100 g boczek
2 sztuki cebula
200 ml wino białe wytrawne
2 sztuki liście laurowe
6 ziarenek ziele angielskie
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kromek chleba odetnij skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj śmietanę i odstaw na chwilę. Masło rozpuść i ostudź. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Do chleba ze śmietaną dodaj jajko, roztopione masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą. Wszystko dokładnie wymieszaj zagniatając.
- Kurczaki umyj, osusz i oczyść. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem. Rozmaryn umyj, osusz, posiekaj i posyp nim mięso. Kurczaki wypełnij farszem chlebowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę obierz i razem z boczkiem pokrój, po czym obłóż nimi mięso. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Kurczaki podlej białym winem i odrobiną wody. Piecz 60 minut w 190 st. C, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem.
Źródło przepisu: Smacznego!