Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg filetu z kurczaka
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
30 g świeżego imbiru
2 łyżki białego octu winnego
190 g przecieru pomidorowego
200 ml słodkiej śmietany 30%
1 sztuka puszka pomidorów pelati
1 sztuka cebula
50 g masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżki curry
1 kostka rosołowa drobiowa
ryż
100 g orzechów nerkowca
natka pietruszki lub kolendra
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, pokrój w małą kostkę, posól i podsmaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, wrzuć do miseczki. Dodaj starty świeży imbir i wymieszaj. Podsmaż wszystko na rozgrzanym maśle.
- Wymieszaj cynamon, pieprz cayenne oraz curry i wsyp na patelnię, gdy cebula się zeszkli. Dokładnie wymieszaj. Wlej 2 łyżki octu winnego.
- Dodaj 200 ml śmietany, 190 g przecieru pomidorowego i pomidory z puszki. Po wymieszaniu wlej szklankę wody i dodaj kostkę rosołową. Wrzuć mięso do sosu i wymieszaj.
- Zagotuj osoloną wodę, wrzuć ryż i ugotuj.
- Orzechy nerkowca rozdrobnij w moździerzu. Połowę wrzuć do sosu i gotuj 10-15 minut.
- Ryż wyłóż na talerz, polej przygotowanym sosem z mięsem, posyp resztą orzechów i udekoruj natką pietruszki lub kolendrą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka