Dzisiaj jest: Wtorek, 03.12.2024 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Filet z kurczaka w cytrynowo-miętowym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka podwójny filet z kurczaka
  • sól
  • 1 sztuka cytryna
  • 1/4 szklanki  śmietany 18%
  • 1 sztuka żółtko
  • pieprz
  • 1 łyżka  melisy
  • 2 łyżeczki  cukru
  • mąka do zagęszczenia
  • 1 łyżka  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Filet obgotuj w wodzie, umyj i znów gotuj na wolnym ogniu. Następnie przypraw solą, pieprzem i dodaj oczyszczoną z białych części skórkę z cytryny. Gotuj do miękkości mięsa.
  2. Wyjmij kurczaka. Część wywaru zmiksuj ze skórką z cytryny i listkami melisy, po czym przelej do reszty wywaru. Zagęść mąką rozprowadzoną w wodzie. Dopraw.
  3. Żółtko utrzyj z sokiem z 1/2 cytryny i cukrem. Wlej śmietanę, a następnie połącz z sosem. Dodaj pokrojone mięso. Ponownie zagotuj. Na wierzch dania połóż masło.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE