Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka podwójny filet z kurczaka
- sól
- 1 sztuka cytryna
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 1 sztuka żółtko
- pieprz
- 1 łyżka melisy
- 2 łyżeczki cukru
- mąka do zagęszczenia
- 1 łyżka masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet obgotuj w wodzie, umyj i znów gotuj na wolnym ogniu. Następnie przypraw solą, pieprzem i dodaj oczyszczoną z białych części skórkę z cytryny. Gotuj do miękkości mięsa.
- Wyjmij kurczaka. Część wywaru zmiksuj ze skórką z cytryny i listkami melisy, po czym przelej do reszty wywaru. Zagęść mąką rozprowadzoną w wodzie. Dopraw.
- Żółtko utrzyj z sokiem z 1/2 cytryny i cukrem. Wlej śmietanę, a następnie połącz z sosem. Dodaj pokrojone mięso. Ponownie zagotuj. Na wierzch dania połóż masło.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników