Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 470 g fileta z piersi kurczaka
- 600 g ziemniaków
- 75 g miksu sałat
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- 100 ml oleju rzepakowego
- 110 g śmietany 12%
- 1/2 sztuki cytryny
- sól
- pieprz czarny mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, podziel na mniejsze porcje. Keczup wymieszaj z jogurtem, łyżką soku z cytryny, łyżką oleju, solą i pieprzem. Do powstałej marynaty włóż mięso i odstaw na 30 minut.
- Ziemniaki obierz, pokrój w słupki. Śmietanę wymieszaj z łyżką soku z cytryny, polej sałatę.
- Mięso usmaż na patelni grillowej z minimalną ilością tłuszczu. Frytki usmaż na oleju. Podawaj z sałatą.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia