Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1 sztuka filet z kurczaka
- 2 sztuki jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 sztuki szkl. startego parmezanu
- 1 szczypta soli
- 3 sztuki soczyste pomidory
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- 2 szczypty mielonego kolorowego pieprzu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- listki świeżej bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet umyj, osusz i pokrój na 2-3 kawałki. Rozbij mięso na kotlety, oprósz solą i panieruj w rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Usuń nasiona, a pozostały miąższ drobno posiekaj. Dodaj posiekane zioła, pieprz oraz koncentrat i wymieszaj.
- Usmażone kotlety układaj na sosie pomidorowym. Przed podaniem udekoruj kilkoma listkami bazylii.
Źródło przepisu: przyślij przepis!