Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka filet z kurczaka
2 sztuki jajka
1 szklanka bułki tartej
1/2 sztuki szkl. startego parmezanu
1 szczypta soli
3 sztuki soczyste pomidory
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
2 szczypty mielonego kolorowego pieprzu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
listki świeżej bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet umyj, osusz i pokrój na 2-3 kawałki. Rozbij mięso na kotlety, oprósz solą i panieruj w rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Usuń nasiona, a pozostały miąższ drobno posiekaj. Dodaj posiekane zioła, pieprz oraz koncentrat i wymieszaj.
- Usmażone kotlety układaj na sosie pomidorowym. Przed podaniem udekoruj kilkoma listkami bazylii.
Źródło przepisu: przyślij przepis!