Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g filet z kurczaka
100 g szpinak
70 g ser feta
3 ząbki czosnek
2 łyżki bułka tarta
1 sztuka papryka czerwona
250 g cukinia
1 sztuka cebula czerwona
1/2 sztuki cytryna
4 łyżki olej rzepakowy
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak opłucz, rozłóż w durszlaku i przelej wrzątkiem. Odcedź, odciśnij i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skórkę otartą z cytryny i pokruszony ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- Kurczaka umyj, osusz i natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Do środka włóż farsz szpinakowo-serowy i zepnij brzegi kieszonki wykałaczkami. Tak przygotowanego kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Paprykę i cukinię pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wszystkie warzywa oraz nieobrane ząbki czosnku rozłóż równomiernie w drugim naczyniu żaroodpornym. Skrop sokiem z cytryny i pozostałym olejem.
- Oba naczynia włóż do piekarnika i piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!