Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka pojedynczy filet z kurczaka
1/2 sztuki brokułu
1/2 sztuki pora
3-4 sztuki plasterki żółtego sera
2-3 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
słodka papryka
zioła prowansalskie
pieprz kajeński
olej
masło
2 łyżki sosu teriyaki
1/2 łyżeczki imbiru
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuł podziel na różyczki i gotuj prze 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź.
- Por pokrój w talarki i zeszklij na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Następnie dodaj brokuł i chwilę podsmaż. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Filet przekrój wzdłuż na pół, skrop olejem i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z papryką, ziołami prowansalskimi, pieprzem, imbirem oraz sosem teriyaki. Wstaw mięso na 30 minut do lodówki. Po tym czasie obsmaż kurczaka na rozgrzanej patelni.
- Zrumienione mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wylej sos śmietanowy z brokułem i porem. Wszystko przykryj plastrami sera i oprósz mieloną papryką. Zapiekaj pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 200 st. C. Podawaj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka