Dzisiaj jest: Czwartek, 01.10.2020 Imieniny: Danuty i Remigiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Filet z kurczaka zapiekany z brokułami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1 sztuka pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 sztuki brokułu
  • 1/2 sztuki pora
  • 3-4 sztuki plasterki żółtego sera
  • 2-3 łyżki  śmietany
  • 3 ząbki  czosnku
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz kajeński
  • olej
  • masło
  • 2 łyżki  sosu teriyaki
  • 1/2 łyżeczki  imbiru
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Brokuł podziel na różyczki i gotuj prze 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź.
  2. Por pokrój w talarki i zeszklij na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Następnie dodaj brokuł i chwilę podsmaż. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
  3. Filet przekrój wzdłuż na pół, skrop olejem i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z papryką, ziołami prowansalskimi, pieprzem, imbirem oraz sosem teriyaki. Wstaw mięso na 30 minut do lodówki. Po tym czasie obsmaż kurczaka na rozgrzanej patelni.
  4. Zrumienione mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wylej sos śmietanowy z brokułem i porem. Wszystko przykryj plastrami sera i oprósz mieloną papryką. Zapiekaj pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 200 st. C. Podawaj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE