Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki pojedyncze piersi z kurczaka
1 sztuka duży seler
3 łyżki mąki
3 sztuki jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
Kurczak pieczony w pomarańczach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kurczaka umyj, osusz, przekrój na pół i lekko rozbij. Oprósz solą oraz pieprzem, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Seler obierz, opłucz i osusz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startego selera dodaj jajka oraz mąkę. Składniki starannie połącz, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
- Na gorący tłuszcz wyłóż 1/4 masy z selera, formując 2 placki. Na nich rozłóż piersi z kurczaka. Mięso przykryj porcją selerowego ciasta. Zrumień. W ten sam sposób usmaż pozostałe dwa kawałki kurczaka.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku