Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 2 sztuki filet z kurczaka
- 3/4 szklanki orzechy włoskie
- 3/4 szklanki suszone morele
- 3/4 szklanki orzeszki pistacjowe
- 1 szklanka bulion
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 sztuka pomarańcze
- 2 sztuki mandarynka
- przyprawy
do smaku - oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Morele drobno siekamy, zalewamy niewielką ilością letniej wody, odstawiamy do napęcznienia.
- Orzechy parzymy wrzątkiem, cedzimy na sicie, obieramy ze skórki, niezbyt drobno siekamy.
- Mięso nacieramy przyprawami, odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
- Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy filety, przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy skórkę otartą z całej pomarańczy wraz z wyciśniętym sokiem, posiekane orzechy, namoczone morele oraz zagotowany wraz z pozostałym ze smażenia tłuszczem bulion.
- Całość przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Mięso powinno być miękkie.
- W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę, wlewamy do sosu, zagotowujemy, gdy trzeba, całość doprawiamy do smaku.
- Po wyjęciu na talerze przybieramy każdą porcję cząstkami mandarynek.