Przygotowanie:
Kuchnia:
niemiecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
60 dag karkówki lub łopatki
10 dag wędzonej kiełbasy
10 dag szynki (wędliny)
1 sztuka cebula
2 sztuki ogórki kiszone
2 sztuki ogórki konserwowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 l bulionu
2 łyżki mąki
5 sztuk ziaren ziela angielskiego
2-3 sztuki liście laurowe
100 ml oleju
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki, a szynkę w paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ogórki pokrój w małą kostkę.
- W garnku rozgrzej połowę oleju i smaż na nim przez 20 minut mięso. Następnie wyjmij mięso i wlej pozostały olej. Włóż szynkę i kiełbasę, smaż przez 5 minut. Dodaj cebulę i duś przez 10 minut. Oprósz mąką i wymieszaj.
- Do potrawy włóż mięso i wlej bulion. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś przez 60 minut. Następnie dodaj ogórki oraz koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Duś jeszcze 15 minut.
Źródło przepisu: przyślij przepis!